Kako izabrati četkicu za zube?

Objekat: zubari.info
Kategorija: Ordinacija Potkategorija: Opsta Stomatologija
Najbolja cetkica za Vase zube nije neka univerzalna cetkica, svako ima posebnu potrebu za sebe

 

Oralna higijena je važna kako za zdravlje i dug vek vaših zuba tako i za zdravlje celokupnog organizma. Bakterije koje se nakupljaju u ustima, naročito između zuba, ukoliko se ne uklanjaju redovno i temeljno, unose se zajedno sa hranom u organizam što može da dovede do mnogih oboljenja.


Takođe, ono što mnogi zaboravljaju tokom pranja zuba jeste da zub ima pet strana! Trljanje prednje, zadnje i grizne površine zuba nije dovoljno, jer se najveći broj bakterija krije upravo između dva zuba. Dobar izbor četkice ima značajnu ulogu u oralnoj higijeni, jer od nje zavisi koliko dobro ćemo oprati naše zube. Prva stvar oko koje se kupac dvoumi kada stane ispred rafa punog zubnih četkica jeste da li je bolje izabrati oštru ili nežnu četkicu. Sama oznaka „soft“ uliva mnogo veće poverenje, jer nešto što je nežno ne može da naškodi vašim zubima.

Takav stav odobravaju i stomatolozi, jer isuviše tvrda,
odnosno oštra četkica može da dovede do skidanja gleđi sa zuba i iritacije desni koje tada postaju ranjivije i podložnije uticaju bakterija. Ipak, ne treba ići ni u drugu krajnost. Isuviše nežne četkice ne mogu temeljno da uklone plak sa zuba, te je četkice sa oznakom „ultra soft“ ili „super soft“ bolje izbegavati. Takve četkice nisu namenjene za svakodnevnu upotrebu, već osobama koje imaju neku ranicu u ustima. Četkica na kojima piše samo „soft“ dobar su izbor za većinu pacijenata.